foderponnyn

Tips att flytta hemifrån

Publicerad 2016-04-19 14:22:00 i

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet och något de allra flesta som inte gjort det längtar till. 
Jag har själv sen jag var runt 13 år kanske inte längtat haha men nämnt saker som jag faktiskt ska göra när jag flyttar. 
Det är iallafall då man får forma sitt egna liv, ha ansvaret helt på sig själv, sköta ekonomin och inreda exakt hur man vill. Underbart men också läskigt och krävande. 

Nu har jag bott hemifrån i nästan exakt 1 månad så tänkte nämna lite tips för er som är påväg att flytta eller ni som funderar på det. 
 
1. Att hyra en lägenhet är det de flesta gör när man flyttar för första gången och det kan kännas omöjligt att hitta någon men ge inte upp. Mitt tips är att för det första höra sig runt och se om man har några kontakter som vet om någon lägenhet eller privat hyresvärd. Jag hade själv inte mycket köpoäng på till exempel mimer men det finns andra som hyr ut utan kösystem, så var på och kolla varje dag. Lägenheterna finns oftast bara uppe några dagar innan de försvinner så sök aktivt. 
 
 

2. Sen är ju ekonomin a och o verkligen. För mig till exempel som flyttade bara för att flytta så är det viktigt att tänka igenom om man är beredd på att lägga ner de pengar som det faktiskt kommer bli eller om man istället ska bo kvar hemma och spara de pengarna. För de som flyttar för att till exempel plugga i en annan stad har ju en annan situation men ekonomin är ju fortfarande lika viktig. 

Jag vill inte leva på snabbnudlar och falukorv varje dag för att jag ska flytta utan tycker verkligen man ska unna sig men självklart i den mängd man kan. 
Så ett tips är iallafall att fixa en budget innan man flyttar för att faktiskt förstå hur mycket det rör sig om. Är avgifter som till exempel hemförsärking, el, internet osv som läggs till utöver hyra och mat. Försök även hålla budgeten när man väl flyttat. 
 
3. Betala räkningara direkt när de kommer eller ha bestämda dagar att fixa det på. Att glömma räkningar och bli vräckt kanske inte är det man planerat. 
 
4. Något som även rör sig om pengar är ju alla möbler och inredning till själva lägenheten. Försök att spara på er så mycket som möjligt innan och önska er flytta hemifrån grejer tidigt för att kunna ha ett ordentligt lager när ni väl ska flytta så ni slipper köpa allt själv. 

Jag vet själv att jag var ordentligt trött på att få flytta hemifrån grejer och kände att det är ju roligare att få grejer som jag kan använda i stunden när jag inte ens hade en lägenhet på g och att det är ju roligare att köpa grejer själv, men tro mig, jag är så tacksam nu! Jag och Johan hade väldigt mycket redan vi fått men endå så har vi ju behövt lägga ut flera tusen på möbler osv så alla pengar vi sparade på sånt vi redan hade fått är ju ett riktigt stort +. 

Möbler och sånt är ju också något som man kan hålla kolla på blocket eller om det finns någon soffa eller matbord skräpandes på mosters eller farmors vind eller liknande. Vårat matbord och stolar är till exempel från min morbror och dom är inte fula och omorderna för det utan de passar perfekt i vår lägenhet och där sparade vi in några tusen, så kolla er runt. 
 
 
 
5. Planera maten. Som vi har just nu så springer vi till affären var och varannan dag och är inte det roligaste att komma hem från jobbet och en tom kyl. 
Planera veckan fram och laga även lite extra för att kunna frysa in, på så sätt är det lätt att bara värma på en matlåda när man är för trött för att laga mat istället för att lägga ut onödiga pengar på köpmat. Brukar även vara billigare att köpa storpack på affären. 
 
6. Spara pengar och försök också lägga undan pengar som du kan unna dig saker för. Även fast jag prioriterar saker till lägenheten och mat så vill jag fortfarande kunna ha ett liv utöver det och kunna gå på bio när jag vill och åka iväg på saker. 
 

Våran lägenhet är jag helt kär i, som min lilla bebis och allt känns så otroligt bra. Så även fast pengarna flyger iväg och man måste laga mat och städa varje dag så är det också helt underbart. Det är mitt hem där jag gör vad jag vill och får fixa exakt som jag (och Johan) vill. Och den känslan slår inget just nu. 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela